Ik zoek een burn-out test

Heb ik een burn-out?

Een burn-out ontstaat niet ineens maar over langere tijd. Wel zijn er al vroeg vaak al signalen zo blijkt uit een onderzoek van GGZ. Bij een burn-out gaat het om werk gerelateerde, chronische stress (NAVB, 2019).

Een op de zes medewerkers ervaart enkele keren per maand of vaker burn-outklachten. Het hoogst aantal meldingen valt in de leeftijdsgroep 25 t/m 35 jaar. Dit komt naar voren uit een zelfrapportage van werknemers in de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden onder werknemers (NEA, 2018). Vooral onder vrouwelijke managers en Young Professionals neemt het aantal medewerkers dat burn-outklachten ervaart toe (2015, Burn-outpoli).

Natuurlijk is het niet zo dat het ervaren van stressklachten of burn-outklachten hetzelfde is als een burn-out hebben. Stress en burn-outklachten zijn tijdelijk van aard. Bij een burn-out is zie je een mentale en fysieke uitputtingsreactie als gevolg van werkstress en is over een langere periode aanwezig.

Een betrouwbare burn-out test

Je kunt online allerlei testen vinden. Ik noem hier twee burn-out tests met betrouwbare bron. Maar gebruik deze test slechts als indicatie. De burn-out test van 123test en burn-out test van Psyned.

Deskundigheid is een must bij burn-out

Als je het vermoeden hebt dat je een burn-out hebt, zijn de huisarts en de bedrijfsarts de juiste personen om dit te laten beoordelen. Daarnaast wil ik je adviseren om de hulp in te schakelen van een professional die ook echt kundig is op het gebied van burn-out. Een coach die zich burn-out coach en/ of stress coach noemt, maar geen opleiding heeft gevolgd om hiervoor over de juiste deskundigheid te beschikken kan schadelijk zijn voor je herstel. Ook als deze coach een ervaringsdeskundige is, burn-out en stress herstel vraagt om een expertise.

 

Bronnen

  • GGZ. https://www.ggzgroep.nl/klachten/burn-out
  • NVAB (2019). https://nvab-online.nl/actueel/nieuws/who-past-definitie-burnout-aan
  • Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) (2018). https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/overspannenheid-en-burn-out/cijfers-context/huidige-situatie#node-prevalentie-zelfgerapporteerde-burn-out-bij-werknemers
  • Burn-out Poli (2015). https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2015/47/cbs-en-tno-een-op-de-zeven-werknemers-heeft-burn-outklachten
  • https://www.psyned.nl/zelftest/burnout-test/
  • https://www.123test.nl/burnout/