BURN-OUT: SYMPTOMEN EN VOORKOMEN

Als iemand vertelt dat hij een burn-out heeft, is de kans groot dat een ander roept “ik ook!”. Het lijkt echt een modeverschijnsel…

Iedereen heeft wel eens een periode met wat meer stress, maar dan heb je niet meteen een burn-out. Herken je burn-out verschijnselen? Dan hoeft er niet meteen sprake te zijn van een burn-out. Raadpleeg de huisarts of andere deskundige die bevoegd is om diagnoses te stellen. 

Mijn kijk op burn-out

Bij een burn-out zie je over het algemeen dat mensen veel te lang doorgaan. Vaak wordt ook de conclusie getrokken dat mensen die gevoelig zijn voor burn-out niet goed hun grenzen aangeven. Hier wordt ook vaak de oplossing gezocht, door te leren beter je grenzen aan te geven op gedragsniveau.

Ik ga hierin graag een stapje verder en kijk naar wat er achter die grenzen schuilt… Om je grenzen goed te kunnen aangeven heb je zelfkennis nodig. En dit is juist waar veel winst te behalen valt. Met zelfkennis ben je in staat om je leven en de dagelijkse zaken in de richting te sturen die aansluit op jouw behoeften.

Dus niet enkel reactief een grens aangeven vanuit het moment dat je weerstand of ergernis ervaart. Maar vooral door jezelf écht goed te kennen en dus te kunnen sturen op het positieve, dat wat je wel wilt. Want niet-niet-doen bestaat niet. Als ik tegen jou zeg “denk niet aan een roze olifant”. Waaraan denk je nu? Juist… een roze olifant!

Burn-out symptomen

Bij een burn-out is er een disbalans tussen de energie die binnen komt en de energie die er weer uit gaat. Zaken waardoor je in een lekkere vibe komt zijn er te weinig ten opzichte van zaken die positieve energie opleveren.

Meest voorkomende symptomen van een burn-out Lichamelijke symptomen van een burn-out
Lichamelijke en geestelijke uitputting Hoofdpijn
Uitrusten en opladen lukt niet meer Maagpijn
Gespannen Spierpijn
Concentratie- en geheugenklachten Nekpijn
Constant piekeren Misselijk
Slaapproblemen Hartkloppingen
Nergens meer toe kunnen komen Duizelig
Gevoelens van incompetentie en falen Benauwd (hyperventileren)
Cynisme Hoge bloeddruk
Pijn op de borst


Hoe voorkom je burn-out?

Ik geloof dat iedereen gelukkig kan zijn in zijn werk. De sleutel hierin is talent.

Je talent kennen én weten wat je nodig hebt vanuit je (werk)omgeving om te floreren. Als jij jezelf écht goed kent, weet wat je van nature met veel plezier en energie doet en weet hoe je dit kunt inzetten in het dagelijks leven en in je werk, dan slaat de balans uit naar de goede kant. Er komt veel positieve energie binnen, die een kleine hoeveelheid negatieve energie kan elimineren.

Dus, ken je je talent? Dan kan je je werkomgeving daarop aanpassen. In plaats van andersom: dat jij uit alle macht probeert je aan te passen op wat de omgeving van je vraagt.

Talent Development en Talent Management

Talent Development en Talent Management zijn twee veelgehoorde kreten in HR. Steeds meer bedrijven hebben een Talent Management Programma, met als doel de talenten van medewerkers te kennen en ontwikkelen.

Talent Development kan een wereld van verschil maken. Als je weet wat je talenten zijn, kan je hierover ook het gesprek aangaan op het werk. Je kunt duidelijk en vol zelfvertrouwen aangeven waar je naartoe wilt groeien in je werk en houdt op deze manier ook zelf de regie over je carrièrepad. Als je persoonlijke missie dan ook nog overeenkomt met de missie van de organisatie ben je intrinsiek betrokken. Er ontstaat bevlogenheid in plaats van burn-out!

Bronnen

  • nl (9 nov 2018). Symptomen van een burn-out. https://www.lentis.nl/probleem/burn-out/symptomen/

Meer weten?

  • Hester van Zoelen
  • Coach voor Ondernemers en Werknemers
  • 06-24709714
  • hester@IdentityWorks.nl
  • www.IdentityWorks.nl