Hoe draagt coaching bij aan werkgeluk?

Je bent geneigd te racen in de rush van de dag. Als wordt gevraagd hoe het gaat op je werk, antwoord je met “ja, goed hoor”. Maar je betrapt jezelf erop dat je niet staat te huppelen van enthousiasme. Dergelijke vragen sudderen vaak jaren op de achtergrond. Jezelf geen tijd gunnen om er echt bij stil te staan. Verplichtingen roepen en ver weg klinkt een stemmetje: “hé, dat moet ik zélf toch wel kunnen? Daar heb ik geen hulp bij nodig”. Totdat de noodzaak zich aandient. Gedwongen ontslag, burn-out, fysieke klachten, etc.

Evalueren op je eigen effectiviteit en werkgeluk? Ach, dat komt nog wel een keertje… Toch?

Wat is het nut van coaching?

Coaching is de menselijke variant op de onderhoudsbeurt voor je auto. Uit diverse onderzoeken blijkt dat bij degenen die worden gecoacht, de effectiviteit gemiddeld met 20% tot 30% toeneemt (Beleidsplan NOBCO, 2015-2018). Er zijn leidinggevenden met verschillende succesverhalen waarbij een medewerker meer uit zichzelf konden halen en dat liet zien door beter te functioneren, na een coachingstraject. Deze succesverhalen worden bevestigd door de betreffende medewerkers (M.M. van der Weijde, 2011).

Hoe herken ik een goede coach?

Een goed gesprek met een vriend kan je zeker verder helpen. Maar soms is dat niet voldoende. Je hebt wat inzichten maar het lukt nog niet om concrete stappen te maken.

Met een goede coach werk je gestructureerd en gericht aan het doel dat je vooraf hebt bepaald. Een goede coach zet methoden in waarmee je in korte tijd en op effectieve wijze resultaat bereikt. Ook is een goede coach onafhankelijk en werkt hij professioneel. Dat betekent: geen verstrengeling van onderliggende belangen. Hij beschikt over het vermogen écht te luisteren, weet de juiste vragen te stellen, kan op constructieve wijze confronteren en weet wat nodig is bij bepaalde ontwikkelingsvraagstukken. Daarbij is een persoonlijke klik wel essentieel! Als je je niet op je gemak voelt, laat je niet het achterste van je tong zien en dat staat jóuw ontwikkeling in de weg.

Wat doet een coach?

Een carrièreswitch kan een oplossing zijn, maar is echt niet altijd nodig. Kleine aanpassingen in je werk en jezelf ontwikkelen op bepaalde competenties kan al een wereld van verschil maken. Voorbeelden van vragen waarmee wij werken zijn…

  • Hoe kan jij fijner functioneren in je huidige functie?
  • Hoe kan jij fijner samenwerken met collega’s en/ of leidinggevende?
  • Wat wordt jouw volgende carrièrestap?

Evalueren en Reflecteren is KEY

Het inzetten van een coach wordt inmiddels gezien als een teken van kracht; langzaam maar zeker zien we dat coaching door werkgevers wordt beschouwd als een waardevolle investering die zich vroeg of laat ‘terugverdient(Beleidsplan NOBCO, 2015-2018). Gun jezelf de tijd en ruimte om stil te staan bij jouw werkgeluk. Jezelf goed kennen, weten waar je blij van wordt en goed in bent, en weten waar je naartoe wilt werken in je toekomst. Dit helpt je keuzes te maken waarin je je verder wilt ontwikkelen, op welk aanbod binnen je werk wel/ niet in te gaan, en wat je vervolgstappen in je loopbaan worden. Zo creëer je je eigen werkgeluk, wat weer bijdraagt aan meer werkplezier, meer effectiviteit en minder risico op uitval door klachten.

Ervaringen met een coach

Door Hester heb ik veel inzicht gekregen in mijzelf, mijn drijfveren en mijn relaties met anderen. Ik heb geleerd om meer op mijn intuïtie te vertrouwen. Hester heeft mij door alle gesprekken geholpen om bewuster richting te geven aan een leven en carrière waar ik gelukkig van word. En ik weet hoe ik daar, nu én in de toekomst, zelf meer invloed op kan hebben.”.

Meer weten?

Marnix Holleman | Loopbaancoach | Breda

  • 06-10560835
  • info@allesvannix.nl
  • www.allesvannix.nl

Hester van Zoelen | Performance, Business & Career Coach | Utrecht – Amsterdam – Den Haag

  • 06-24709714
  • hester@IdentityWorks.nl
  • www.IdentityWorks.nl

Bronnen