Eindejaars-stress… deze techniek voor timemanagement werk echt!

Alle ballen in de lucht in de eindejaarsgekte?

Het einde van het jaar is in zicht. Voor het einde van het jaar moeten opdrachten aangevraagd of juist afgerond zijn, rapporten worden opgeleverd en alle materialen weer startklaar voor het nieuwe jaar. En daarnaast houd je op het thuisfront ook nog alle ballen in de lucht. Naast alle extra activiteiten aan het einde van het jaar vanuit school, de sportclub en het werk roepen ook de sinterklaas- en kerstinkopen, surprises, gedichten, sinterklaas- en kerstfeestjes met familie familie en vrienden… en oh ja, óók nog Oud & Nieuw…

Hoe hou je het overzicht in deze drukke periode? En krijg je ook nog alles gedaan?

Een simpele techniek voor timemanagement

Francesco Cirillo ontwikkelde hiervoor de Pomodorotechniek. Een eenvoudige techniek voor timemanagement die iedereen direct kan toepassen. Het werkt heel simpel.

Bij deze techniek gebruik je een wekker, het liefst een kookwekker omdat dit het minst afleidt (nog even mijn berichtjes checken…). Je werkt steeds in tijdblokken van 25 minuten. Tussen elk tijdblok zit steeds een mini-break. Na het vierde tijdblok neem je een langere pauze van ook 25 minuten.

Je verwacht misschien dat je zo tijd verspilt, maar je zult merken dat je effectiever werkt en meer overzicht houdt over je tijd en wat nog gedaan moet worden.

De Pomodorotechniek bestaat uit deze stappen

  1. Maak een kort (haalbaar!) lijstje van de taken die vandaag in ieder geval gedaan moeten worden en zet in volgorde van prioriteit.
  2. Zet de kookwekker op 25 minuten
  3. Je voert de taak uit
  4. Als de wekker gaat, neem je een korte pauze van 3 minuten
  5. Na elk vierde tijdblok neem je een lange pauze van 25 minuten

De gedachte achter de Pomodorotechniek

Het idee achter deze techniek is dat je ca 25 minuten aan één stuk geconcentreerd werkt en dat je veel effectiever bent als je uitgaat van deze natuurlijke cyclus in aandacht. Een heel korte pauze ertussen is al voldoende om daarna weer met focus te werken. Deze korte pauze helpt namelijk om even te ontspannen, maar ook om even afstand te nemen. Soms realiseer je je dan dat je met zaken bezig bent die eigenlijk helemaal niet zo belangrijk of urgent zijn. Of ineens kan je het vanuit een andere invalshoek benaderen, waardoor je sneller en beter je resultaat bereikt.

Waarom heet deze timemanagement techniek Pomodorotechniek?

Deze techniek voor timemanagement heet Pomodorotechniek omdat de Italiaanse Francesco Cirillo een kookwekker gebruikte in de vorm van een tomaat.

Een korte periode van stress kan prima werken om net even dat tandje bij te zetten om je werk gedaan te krijgen. Maar wanneer stress gezond? En wanneer is er sprake van ongezonde stress? Lees deze blog over het Comfort, Stretch en Panic Model van Karl Rohnke en hoe je dit kunt gebruiken om ongezonde stress te voorkomen.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Pomodorotechniek