Je bent op zoek naar een coach. Maar hoe vind je die coach die bij je past? En hoe weet je of deze coach wel een goede coach is? Een professionele coach, die jou écht kan helpen bij jouw coachvraag?
Hier vertel je ik meer over de punten waarop je kunt letten bij jouw zoektocht naar een goede coach die bij je past. Ik sluit dit artikel af met een korte checklist die je kunt gebruiken bij de zoektocht naar een professionele coach.
Welk type coach past bij jouw vraag?
Met welke vraag wil jij geholpen worden? Zoek je een coach die gespecialiseerd is een bepaald soort coaching? Ik noem hier de meest voorkomende type coaches.
- Loopbaancoach. Een carrière switch
- Coach in Talent Development; Coach in Persoonlijk Leiderschap; Life & Loopbaan Coach. Voor ontwikkeling binnen je werk (volgende stap, vaardigheden), werkgeluk, Work-Life Balance, burn-out, etc
- Life Coach; Counseling. Voor persoonlijke ontwikkeling, met name in privé sfeer
- Burn-out Coach. Stress, Burn-out
- HSP Coach, Coach ADHD, etc. Voor het omgaan met specifieke problematiek zoals HSP, ADHD, Autisme, etc
Wat is het verschil tussen een coach en een psycholoog?
Een coach is meer gericht op de toekomst. Op oplossingen, keuzes en handelen vanuit het hier en nu en vanuit wie jij bent als persoon. Een psycholoog is meer gericht op het verwerken van eerdere, vervelende ervaringen die je belemmeren om met plezier te functioneren in het dagelijks leven. Een coach wordt soms vergoed vanuit de aanvullende verzekering, een psycholoog wordt vergoed bij een doorverwijzing van de huisarts. Als je twijfelt waar jij het meest bij gebaat bent, bespreek dit dan met je huisarts.
Opleiding en ervaring van de coach
Heeft de coach een geaccrediteerde opleiding succesvol afgerond? Welke coachervaring heeft de coach? En welke ervaring vanuit een vorig arbeidsverleden neemt de coach mee? Is de achtergrond van deze coach relevant voor jouw coachvraag? En geeft dit jou voldoende vertrouwen in de deskundigheid van de coach? Ervaringsdeskundigheid is prettig voor begrip en toepassing in de praktijk, maar het kan ook een valkuil zijn doordat de coach te veel vanuit zijn eigen ervaring i.p.v. professionaliteit werkt.
Accreditaties en keurmerken: wat zegt dit over de coach?
Hoe weet je of de coach professioneel werkt in de uitoefening van zijn beroep? Er zijn meerdere keurmerken die coaches kunnen dragen. De meest voorkomende zijn van de NOBCO, NOLOC, CMI en STIR. Werken vanuit een keurmerk brengt met zich mee dat je je als coach houdt aan de internationale ethische gedragscode, wat een professionele werkwijze voor, tijdens en na een coachtraject waarborgt. Zowel qua gesprekstechnieken, houding als omgang met privacy.
Professionele coaches zijn niet bang om referenties te delen, werken volgens de ethische gedragscode voor coaches en blijven zich ontwikkelen d.m.v. intervisie, supervisie en relevante opleidingen. Je mag verwachten dat deze coaches kritisch naar hun eigen handelen als beroepscoach.
Informatie over de betekenis van bepaalde accreditaties bij opleidingen en keurmerken voor beroepserkenning kun je vinden op de website van de beroepsvereniging de NOBCO onder de tab keurmerken en onder de tab coachopleidingen.
Informatie over de coach
LinkedIn, de website en andere informatiebronnen. Wat zegt dit eigenlijk over de coach? Dat een coach online nauwelijks zichtbaar is, zegt niets over de kwaliteit van de coach. Maar online informatie vinden helpt wel om een beeld te krijgen van de coach.
LinkedIn geeft een goed beeld van de professionele achtergrond van deze coach, maar ook van zijn netwerk, publicaties en persoonlijkheid. De website van de coach kán een goed beeld geven van de sfeer rondom de coach, maar soms zet een website je op het verkeerde been. Als de coach ook publicaties doet geeft dit een goed beeld van de expertise en stijl van deze coach.
Referenties, wat zegt dit over de coach?
Referenties geven vooral een goed beeld van de persoonlijke en professionele stijl van de coach. Het helpt vooral meer gevoel te krijgen bij de persoon achter de coach. Hou er wel rekening mee dat over het algemeen alleen positieve referenties gedeeld worden. Probeer er ook uit te halen hoe de coach deze mensen heeft geholpen en met welk type vragen. Is dit relevant voor jouw coachvraag? Kijk of het lukt om ook mensen te spreken die met deze coach gewerkt hebben, zodat je hierover meer te weten komt.
Doorslaggevend is de persoonlijke klik tussen jou en de coach!
Neem contact op met de coach en vraag naar een persoonlijke kennismaking. Meestal is dit kosteloos. Het liefst met ongeveer drie coaches zodat je het verschil kunt ervaren. Zo’n persoonlijke kennismaking is doorslaggevend voor jou en voor de coach. Voor jou is het essentieel dat je jezelf kunt zijn bij deze coach. Ervaar je de coach een prettig persoon? Kan je deskundigheid verwachten? Voel je vertrouwen? Een coach die je uitdaagt en je uit je comfortzone haalt is vaak nodig om je te kunnen ontwikkelen, maar wel op jouw tempo en daar waar jouw behoefte ligt. En ervaar je de coach als deskundig op het gebied waarin jij geholpen wilt worden?
Heb je ergens een ongemakkelijk gevoel?
Niet doen en kijk verder.
Deze coach gaat niet het beste uit jou halen.
De persoonlijke kennismaking is ook wederzijds. Een professionele coach kan zo beoordelen of hij beschikt over de expertise voor deze coachvraag, kijkt of hij zelf ook een persoonlijke klik heeft en durft ook nee te zeggen als hij denkt niet het beste uit jou te halen!
Bereid je voor op de persoonlijke kennismaking
Door jouw coachvraag te noteren (voor zover je deze al scherp hebt)
evenals de andere zaken die voor jou belangrijk zijn bij coaching.
Checklist voor het vinden van een goede coach die bij je past
- Probeer je coachvraag (voor zover dit al lukt) te omschrijven. Tijdens je zoektocht wordt deze steeds scherper
- Zoek het type coach dat hierbij past wat betreft expertise (oa met coachfinder.nl, via je netwerk, google, etc)
- Vorm een beeld van de deskundigheid van de coach. Bekijk de achtergrond van de coach: opleiding met accreditatie, werkervaring, lid van beroepsvereniging, keurmerk, etc
- Vorm een beeld van de persoonlijkheid van de coach. Spreekt de stijl en persoon je aan? Wat zijn de ervaringen van anderen met deze coach (online en persoonlijke referenties)?
- Persoonlijke kennismaking. Maak een afspraak voor een kennismaking (telefonisch, skype, live) met deze coach. Doe dit met ca. drie coaches zodat je ook het verschil kunt ervaren.
- Beslissen. Loop deze checklist na bij de drie coaches die je hebt gesproken. Bij een oprecht goed gevoel ga je aan de slag met deze coach. Bij twijfel, gewoon niet doen en zoek verder tot je een “ja!”-gevoel” ervaart. Het gaat tenslotte om jóuw toekomst en dat is heel wat waard!
Heel veel succes bij het vinden van de juiste coach voor jouw ontwikkeling!